FI / EN

Sanoma News – Moderni uutistuotantojärjestelmä

Ota yhteyttäSulje

Nelosen Uutiset muutti Tehtaankadun tiloista Sanomataloon vuoden 2012 lopulla. Samassa yhteydessä FilmWorks otti vastuulleen tuotantotekniikan toimittamisen Sanoma Newsille. Tekniikka uusittiin HD–tasoiseksi, työnkulkua optimoitiin ja uutistoimitus asettui samoihin tiloihin Helsingin Sanomien toimituksen kanssa.

Sanomatalossa ei ollut entuudestaan studiotiloja, joten ne rakennettiin 7. kerrokseen. Moderni laitehuone tehtiin samaan kerrokseen. Voidaan ehkä sanoa, että tilasta on Suomen parhaat laitehuonenäkymät, ne avautuvat suoraan Elielinaukiolle.

TUOTANNON YTIMENÄ toimii EVS:n uutistuotantojärjestelmä. Se tarjoaa työkalut median ingestoimiseen, hallintaan, editointiin, ulosajoon ja jakeluun. Tuotantojärjestelmä on integroitu iNEWS- uutishuonejärjestelmään MOS-protokollan avulla. Ajolistat suunnitellaan iNEWS:ssä ja juttuihin liittyvä media voidaan linkata suoraan samassa käyttöliittymässä toimivassa EVS Xedio Cutter ActiveX -sovelluksessa. Näin toimittajilla, ankkureilla ja uutistuottajilla on työkalut juttujen suunnitteluun ja koostamiseen samassa käyttöliittymässä.
Kun juttuihin on valittu materiaalia ja mahdollisesti tehtyalustava leikkausversio, ns. ”rough cut”, voidaan leikkaamista jatkaa joko EVS Xedio CleanEdit tai Apple Final Cut Pro –ohjelmilla. CleanEdit on helppokäyttöinen ja nopea työkalu uutisjuttujen leikkaamiseen. Siitä löytyy kaikki perustyökalut leikkaamiseen, tekstittämiseen, grafiikoiden lisäämiseen, efekteihin ja speakaukseen. CleanEditissä on myös Viz-plugin, jonka avulla jutuissa voidaan käyttää Vizrt-gra- fiikkajärjestelmän grafiikoita. Mikäli juttu vaatii monipuolisempaa työstöä tehdään se Final Cut Pro:lla. Myös FCP:stä löytyy Viz-plugin grafiikkoja varten.
SANOMATALOON HALUTTIIN useita eri uutistuotantojärjestelmän käyttöpisteitä. Osa käyttöpisteistä on toteutettu asentamalla tarvittavat EVS- ja Vizrt-ohjelmistot uutistoimituksen työasemille, kun taas osa käyttöpisteistä toteutettiin Guntermann & Drunckin KVM-järjestelmällä. G&D:n järjestelmä on varmennettu ja siinä on yhteensä 16 käyttöpistettä ympäri Sanomataloa. KVM:ssä on myös etäkäyttömahdollisuus ylläpitoa varten.

TUOTANTOJÄRJESTELMÄN videomatrisointi, monikuvajakajat ja muu signaaliprosessointi on Evertziltä. Tahdistus on Tektronixin, samoin kuin kuvatarkkailijan videoskooppi. Riedelin komento kattaa studion, tarkkaamon, editit, laitehuoneen sekä Sanomatalon toisella puolella sijaitsevan toimituksen. Video-, ääni- ja komentosignaalit viedään studion puolelta toimitukseen Riedel MediorNet –järjestelmän avulla. Näin eri tuotantopisteiden välille ei tarvita kuin muutama valokuitukaapeli, joissa kaikki tarvittavat signaalit voidaan viedä samoissa kaapeleissa. Studion kamerarobotiikka on Telemetricsin. Myös Sanomatalon katolla olevaa ”sääkameraa” ohjataan sillä. ENG-kamerat ovat Sonyn ja formaattina käytetään Sony XDCAM HD422:sta.

TARKKAAMON ÄÄNIMONITOROINTI on toteutettu Genelecin digitaalisilla DSP-kaiuttimilla ja Lawon äänimikserillä. Lawo hoitaa myös lähetyksen äänimiksauksen. Langattomat mikrofonit ovat Wisycomin.

LÄHETYKSIEN AUTOMATISOINNISTA vastaa Mosart-uutisautomaatiojärjestelmä. Se ohjaa Evertz-videomatriisia, Sony-kuvamikseriä, Lawo-äänimikseriä, EVS-videoservereitä, Vizrt-grafiikkajärjestelmää, Telemetrics-kamerarobotiikkaa sekä valopöytää. Ajolistat tulevat suoraan iNEWS:stä ja niiden muutokset päivittyvät Mosartiin reaa- liajassa. Uutislähetystä on tarkkaamossa tekemässä 3-4 henkilöä, entisen seitsemän henkilön sijaan. Mosartin tuotantokohtaiset pohjat, ”templatet”, mahdollistavat järjestelmän joustavan käytön myös muissa kuin uutistuotannoissa. Live to tape –tuotannot voidaan Mosartin ansiosta tehdä 1-2 henkilön voimin. Tuotantojärjestelmä palvelee nykyisin muitakin Sanoma konsernin tuotantotarpeita. HS.fi sivustolle tehdään sisältöä päivittäin ja ISTV:hen tuotetaan viikoittain 10-20 tuntia materiaalia.
JÄRJESTELMÄ OTETTIIN KÄYTTÖÖN 3.12.2012, jolloin Nelosen uutiset aloittivat Sanomatalosta uudella uutisilmeellä. Samalla aloitettiin uutisten näyttäminen suorana myös netissä. Streamaus on toteutettu ViewCastin streaming-järjestelmällä.

TV TOOLS JA FILMWORKS suunnittelivat ja toteuttivat yhteistyössä uuden uutistuotantojärjestelmän ennätyksellisesti alle neljässä kuukaudessa. Samalla toteutettiin myös Nelosen olemassa olevien laitteistojen asennukset uusiin tiloihin sekä niiden integroinnin uuteen järjestelmään. Näihin kuului muun muassa iNEWS-uutishuonejärjes- telmä, Metra Weather -sääjärjestelmä, Reuters vastaanottimet sekä teleprompterit. Koko järjestelmää monitoroidaan TV Toolsin omalla Monitor Tool –monitorointijärjestelmällä.

Takaisin ylös