FI / EN

Royal Caribbean International – uudet loistoristeilijät

Ota yhteyttäSulje

TV Tools on suunnitellut ja toteuttanut broadcast-järjestelmät kymmeneen Royal Caribbean Internationalin (RCI) loistoristeilijään viimeisten 15 vuoden aikana. Nämä kymmenen risteilijää on rakennettu STX:n Turun ja Helsingin telakoilla. RCI valitsi seuraavien Quantum-luokan laivojen rakentajaksi saksalaisen Meyer Werftin telakan. Vaikka laivojen rakentaminen siirtyi Saksaan, suomalainen TV Tools jatkaa niiden broadcast-järjestelmien toimittajana.

Uuden sukupolven ensimmäinen risteilijä on nimeltään Quantum of the Seas. Laivan koko broadcast-tekniikka on suunniteltu uudelleen aiempiin laivoihin verrattuna. Tekniikka on nyt kokonaan HD-tasoista ja koko video- ja audiosignalointi on toteutettu uudella alustalla. Järjestelmän ytimenä on huima 30 noden Riedel MediorNet -signaalireititysjärjestelmä. Se yhdistää kaikki laivan broadcastiin liittyvät teknologiat ja muodostaa valtavan matriisin, jolla reititetään video-, audio-, ethernet-, RS-ohjaus-, komento- ja GPI-signaalit. Yhtä joustavaa signalointia ei aikaisemmin ole laivojen broadcast-järjestelmissä nähty. Lisäksi säästö kaapeloinnin painossa, kustannuksissa ja työmäärässä on hyvin merkittävä. Eri broadcast-järjestelmien välille vedetään ainoastaan valokuitukaapelia. Pisimmät kaapelivedot ovat yli 300 metriä, mikä HD-tasoisena kuparikaapelointina vaatisi enemmän aktiivilaitteita.

Ristelijän eri alueille asennetaan 22 Panasonicin kauko-ohjattavaa HD-kameraa. Niillä voidaan tallentaa eri tiloissa tapahtuvia esityksiä, kuten 1200-paikkaisen teatterin broadway-musikaaleja, rock-klubin konsertteja tai laivan takaosan panoramateatterin lentäviä tanssijoita. Panoramateatterin 270 astetta kattavat lasiseinät muuttuvat illaksi 40 metriä leveäksi ja neljä metriä korkeaksi projisointipinnoiksi, jotka toimivat esitysten taustoina.
Laivan Broadcast- ja Entertainment-alueiden komentojärjestelmä on Riedelin. Broadcast-keskuksessa on Riedel Artist komentomatriisi ja langattoman järjestelmän basestation. Jokaisella alueella on lisäksi oma Riedel Performer partyline -järjestelmä. Kaikki komentojärjestelmät on liitetty yhteen Riedel MediorNetin avulla, mikä antaa lähes rajattomat mahdollisuudet komentojen reititykselle.

Broadcast-keskuksesta voidaan ohjata kaikkia laivan broadcast-järjestelmiä. L-S-B:n Virtual Studio Manager (VSM) -järjestelmä ohjaa muun muassa kaikkia Riedelin laitteita, Evertzin matriisi-, monikuvajako- ja signaaliprosessointilaitteita sekä AJA Ki Pro Rack -tallenti- mia. Lisäksi VSM:llä ohjataan eri alueiden projektoreita ja näyttöjä.
Laivan Broadcast-keskuksessa voidaan tehdä kahta tuotantoa yhtä aikaa. Miksattu ohjelma ajetaan näyttämöiden projektoreille ja näytöille, tallennetaan tai toimitetaan enkoodereille, jotka välittävät sen jollekin laivan 55:stä IPTV kanavasta.

TV Tools vastaa Broadcast-järjestelmien suunnittelusta, toteutuksesta ja ylläpidosta. Järjestelmä rakennettaan ensin toimintakuntoon TV Toolsin pääkonttorilla Helsingin Lauttasaaressa, missä suoritetaan myös tehdaskoe ennen järjestelmän toimitusta telakalle Saksan Paperburgiin vuoden 2013 lopulla. Telakalla TV Tools tekee lopulliset asennukset, testaukset, koulutukset ja käyttöönoton, ennen kuin Quantum of the Seas lähtee asemapaikkaansa Karibianmerelle. Seuraavan laivan nimi on Anthem of the Seas ja sen järjestelmän rakentaminen alkaa TV Toolsin tiloissa vuoden 2014 alussa.

Ylläpidon apuna toimii TV Toolsin kehittämä uuden sukupolven monitorointijärjestelmä Monitor Tool. Sillä seurataan järjestelmien toimintaa reaaliajassa Suomesta käsin. Ylläpitoa tehdään pääasiassa etänä Suomesta, mutta tarvittaessa TV Tools tekee huoltokäyntejä Karibialle.

Takaisin ylös